Seuran historiaa

Kotkan Kiri ry on vuonna 1935 perustettu yleisseura, jonka lajeihin kuuluvat tällä hetkellä voimistelu (voimistelujaosto), jalkapallo (jalkapallojaosto) ja kuntokiekkoilu (jääkiekkojaosto).

Metsolalainen kauppias Eino Lehtinen tunsi 30-luvun puolivälissä asiakkaittensa haaveen perustaa oma urheiluseura. Kauppias kutsui miehet koolle ja paikalla oli viitisenkymmentä miestä kun Kotkan Kiri perustettiin 24.3.1935.

Ennen sotia alettiin rakentaa omaa seurataloa, se valmistui 40-luvun puolivälissä Leivontien loppupäähän. Talo rakennettiin raskaitten työpäivien jälkeen omin voimin ja kovalla talkootyöllä. Urakan korvauksena oli tunne, että taas on tehty jotakin yhteisen asian eteenpäin viemiseksi.

Kotkan Kiri on edelleenkin yleisseura, kuten monet TUL:n seurat alun pitäen pääsääntöisesti olivat. Kirin lajeina olivat nyrkkeily, yleisurheilu, hiihto, paini, jalkapallo, uinti ja uimahypyt. Koripalloa, pöytätennistä ja jääpalloa harrastettiin 40-50-lukujen taitteessa. 1950-luvulla useimmat lajeista jäivät pois seuran valikoimista mutta sieltä asti on kilpailulajina säilynyt jalkapallo ja 1953 aloitettu jääkiekko.

Vireästi toimintansa aloittanut seura otti heti mukaansa myös naiset. Naisjaoston tehtäväksi oli määritelty "seuran henkisen tason kohottaminen ja ulospäin näkyvän retkeily- ja huvitilaisuuksien auttaminen". Naiset aloittivat myös heti voimistelemisen ja ensimmäinen naisjoukkue olikin mukana jo vuonna 1937 Helsingissä kisoissa.

Sekä poikien että tyttöjen voimisteluharjoitukset keräsivät noin sata tyttöä tai poikaa koululle tai Kirilään. Voimistelu onkin ollut yksi Kirin vahvimmista lajeista kautta aikojen. Kirin voimistelijoiden saavutukset eri kilpailuissa, TUL:n mestaruuskilpailuissa ja SM-kilpailuissa ovat olleett varsin mittavia.

Kotkan Kiri on aina ollut vireä TUL:in seura ja on sitä vieläkin. TUL:n liitto- ja piirijuhliin on osallistuttu sankoin joukoin kautta vuosikymmenten ja seurassamme on useita TUL:n liittojuhlien koreografioiden tekijöitä. Kotkan Kirin ja TUL:n periaatteena on aina ollut yhteisöllisyys.

Seuran sivuihin voit tutustua lisää osoitteessa http://kotkankiri.fi/

Voimistelujaosto tarjoaa tänä päivänä liikunnallista harrastus- ja järjestötoimintaa. Perusarvona voimistelujaoston toiminassa on tarjota tasapuolisesti kaikille mahdollisuus toimia liikunnallisen harrastuksen parissa. Ohjaavina arvoina meillä ovat myös yhteisöllisyys, avoimuus ja turvallisuus.

Voimistelujaoston toiminta painottuu tällä hetkellä joukkuevoimisteluun, mutta tulevaisuudessa tavoitteenamme on laajentaa lajitarjontaa myös tanssin puolelle. Tavoitteena meillä on saada joukkue jokaiseen ikäluokkaan ja tarjota monipuolisesti erilaisia ryhmiä. Kotkan Kirin voimistelujoukkueet osallistuvat kilpailuihin ja erilaisiin esiintymisiin, joukkueen toiveet ja tavoitteet huomioiden. Lisäksi panostamme valmentajien koulutukseen, pyrimme siihen, että valmentajat pysyvät mahdollisimman pitkään mukana seuramme toiminnassa ja näin pystymme tarjoamaan mahdollisimman laadukasta seuratoimintaa.

Tutustu Kotkan Kirin voimistelujaoston toimintakäsikirjaan täältä:

Kotkan Kiri voimistelujaoston toimintakäsikirja.pdf