Miksi voimistelijat harjoittelevat balettia?

11.9.2017

Marttaleenan terveiset

Jokainen liike on osa kokonaisuutta. Vaikea tasapaino onnistuu, voimistelijat hyppäävät keveästi ilmaan täsmälleen samaan aikaan, ja seuraavassa hetkessä liike on jo virrannut saumattomasti seuraavaan. 

 

Näin alkaa joukkuevoimistelun lajiesittely voimisteluliiton sivuilla. Mikä kohta tästä tekstistä ei kuvaile myös balettia? 

 

Saattaa tuntua siltä, että baletti on vain extraa omien harjoitusten lisäksi. Tämä ajattelutapa on kuitenkin väärä. Baletti kuuluu oheisharjoituksena joukkuevoimisteluun. Järjestään kaikki seurat järjestävät balettitunteja voimistelijoille muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Jos asiaa tutkii enemmän, se kuuluu oheisharjoituksena lähes kaikkiin liikkeen/tanssin yhdistäviin lajeihin. Eikä suotta!!

 

Baletti kehittää todella hyvin yleisesti kehonhallintaa ja kannatusta! Se auttaa voistelijaa löytämään oikeat liikeradat ja käyttämään oikeita lihaksia. Ja, jos miettii mitä liikkeitä voimistelijat tekevät, niin niistä suurin osa on samoja mitä baletissa tehdään. Hieman eri versiota vain. 

 

Jalat. Baletti keskittyy voimakkaasti jalkatyöskentelyyn. Nilkanojennukset ja jalkojen hallinta ovat olennaista voimistelussa ja siksi baletti on tähän aivan oiva harjoitus. Tunneilla pyritään löytämään tekniikka; miten heitän jalan oikein, mistä tulee voima, mistä kestävyys, mistä keveys. Tämä kaikki on jalkatekniikkaa. Tähän kuuluu olennaisesti myös hypyt ja hyppyjen alastulot, joita harjoittelemme baletissa tietenkin. Mistä ja miten ponnistan ja mitä pitää ottaa huomioon, kun tulen alas. 

 

Piruetit. Sanon tämän usein tunneilla; Oli piruetin pyörimisasento mikä tahansa, tekniikka on aina sama. Tätä harjoitellaan baletissa! Joukkuevoimisteluun kuuluu myös piruetit. 

 

Lantion oikea asento. Tähän keskitytään tietysti myös omissa harjoituksissa, mutta balettitunnilla keskitytään siihen huollella koko tunnin ajan. 

 

Kädet. Usein voimistelijoiden kädet jäävät vähemmälle huomiolle, koska jalat vievät voiton. Kuitenkin usein juuri kädet ja ylävartalon käyttö tuovat liikkeeseen haluttua laatua! Baletin käsien liikkeet ja liikeradat auttavat voimistelijoita juuri tässä. 

 

Vaikka kaikkea tätä harjoitellaan varmasti myös omissa harjoituksissa, niin korostaisin silti baletin merkitystä. Baletissa voidaan keskittyä vain tähän, ei tarvitse miettiä esim. ohjelmaa.  Uskon, että minulla on tästä aiheesta paljon kokemusta ja näin ollen paljon annettavaa. 

Olen opettanut Kirin baletteja nyt jo useamman vuoden ajan ja voin todeta, että huomaan suuren eron siihen, miten tytöt tunneilla työskentelevät nyt kuin silloin kuin aloitin. Huomaan tämän eron uudestaan joka vuosi, kun tulee uusia oppilaita ketkä eivät ole koskaan tehneet balettia. 

Kirissä balettia on tarjolla ihan minimi siihen mitä muissa seuroissa on. 

Terveeseen kehontyöskentelyyn tarvitaan myös paljon erilaista liikettä!  

 

Usein harhaluuloisesti kuvitellaan, että baletti on vain jotain missä hypitään tiukoissa trikoissa ja tanssahdellaan varpailla röyhelöissä. Kokemuksesta voin kertoa, että sitä se ei ole minulle koskaan ollut, eikä se ole sitä myöskään huippu balleriinoille. Baletti on rankka ja välillä myös tylsä fyysinen harjoite. Se on minulle puhdas tekniikka siitä, kuinka käytän kehoani oikein!! Minun tunneilla ei väännetä ääriasentoja. Jooga- ja pilates-ohjaajana voin myös todeta, että baletti on ylivoimaisesti paras kehonhallintatreeni mitä tiedän. 

 

Valoitan vielä hieman taustaani. Eli olen harjoitellut balettia 30 vuotta. 

Valmistuin SEAD:sta Itävallasta vuonna 2005 erikoistuen baletin- ja nykytanssin tekniikoihin. Olen lisäksi valmistunut joogaohjaajaksi Australiasta vuonna 2010. Tämän lisäksi olen opiskellut Basi-pilatesta. Olen toiminut ja toimin tanssijana ja koreografina niin Suomessa kuin ulkomailla.

Olen toiminut päätoimisena baletin/tanssin/joogan ja pilateksen opettajana pääkaupunkiseudulla vuodesta 2011. 

 

Terkuin, 

Marttaleena